Όταν η τουρκική διπλωματία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ έπαιρνε ότι ήθελε

H Ελληνική μοίραζε επικοινωνία στο εσωτερικό της χώρας.

new22Του Δημήτρη Κυπριώτη

Όταν οι Έλληνες πολίτες άκουγαν απο το πρωί χθες και για όλη την ημέρα, τα καλοπληρωμένα ΜΜΕ να αναμεταδίδουν τον θρίαμβο της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να θλιβόντουσαν οι Έλληνες, όχι για αυτούς τους παπαγάλους των ειδήσεων, αλλά για το «στραπάτσο» που υπέστη η ελληνική διπλωματία. Εξαιρούνται βέβαια εκείνοι οι πολίτες που φορούν ακόμη κομματικές παρωπίδες και έχουν υποστεί τύφλωση.

Κάποιοι μάλιστα είδαν τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στην Λισαβόνα εντελώς με διαφορετικό μάτι, από ότι τα είδε η πλειοψηφία των Ελλήνων. Έτσι για να δικαιολογήσουν και τον εαυτό τους και κυρίως το κόμμα, «έφαγαν» το παραμυθάκι που σέρβιρε η κυβέρνηση για τη δήθεν άμεση παραγγελία αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ, για να αντισταθμίσει την επιτυχία που πέτυχε ο Ερντογάν και η αντιπροσωπεία του.

Αλλά τι ακριβώς επέτυχε ο Ερντογάν;

1.Εξευτέλισε τις κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, απαιτώντας να αλλάξουν τους κώδικες των αξιών τους, προκειμένου να τους επιτρέψει την είσοδο στο ΝΑΤΟ. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία δίδαξε το πως ασκείται η διπλωματία και τι αποτελέσματα μπορεί να φέρει, όταν ασκείται με αποφασιστικότητα και δεν εμφανίζεται σε μια Σύνοδο Κορυφής ως δουλικό και κυρίως ΔΕΔΟΜΕΝΟΣ!

2.Ο θεωρούμενος και ως πλανητάρχης συμφώνησε, όχι μόνο να καθίσει στο τραπέζι με τον Ερντογάν και να συζητήσουν για 70΄ , αλλά και δημόσια να δηλώσει ότι θα κάνει θετική εισήγηση για τον εκσυγχρονισμό των F-16 της Τουρκίας και θα δρομολογήσει νέες πωλήσεις του ιδίου αλλά πολύ βελτιωμένου αεροσκάφους.

3. Οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που είναι εξαγωγείς οπλικών συστημάτων, αποδέχθηκαν να ενισχύουν την Τουρκία , αφού έτσι ισχυροποιείται το ΝΑΤΟ. Τώρα αν αυτά τα οπλικά συστήματα , μαζί με τα αεροσκάφη F-16 θα στραφούν κατά της Ελλάδας, φαίνεται ότι δεν έχει και πολύ σημασία, για τους συμμάχους μας.

Το ερώτημα είναι: Καλά όλα αυτά έγιναν έτσι ξαφνικά στη Σύνοδο; Φυσικά και όχι, αφού αυτό προϋποθέτει μεγάλη διπλωματική προετοιμασία, που προφανώς είχε ξεκινήσει μυστικά και πολύ ενωρίτερα, ώστε να έρθει το τέλος της αρμονικά την κατάλληλη στιγμή.

Κακά τα ψέματα. Η Τουρκία έφυγε από την υπόψη Σύνοδο πολλαπλά ωφελημένη και αυτό φάνηκε στα αποτελέσματα που πέτυχε, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός την ίδια στιγμή, σαν να είναι ο εκπρόσωπος τύπου του ΝΑΤΟ, δήλωσε ευτυχής, γιατί «πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας»! Αλλά ποιο ακριβώς ήταν το καλό;

Να πούμε ότι το καλό ήταν αυτό που λειτούργησε υπέρ της Τουρκίας που τα πήρε όλα , τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από τις ΗΠΑ, έστω και αν η ελληνική κυβερνητική προπαγάνδα, βομβάρδιζε την κοινή γνώμη ότι ο πρωθυπουργός ήταν εξοπλισμένος σαν αστακός με επιχειρήματα με τα οποία θα κατακεραύνωνε τον Ερντογάν.

Εμείς όμως δεν ακούσαμε να χρησιμοποιήσει ούτε ένα επιχείρημα ο Κ Μητσοτάκης, αλλά δεν ξέρουμε μήπως ακούσατε εσείς;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

© 2019 neapolitiki.gr | Designed & Developed by happyad