Δημήτρης Κυπριώτης
Στρατηγός ε.α.
Γ.Γ και Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθήνα, 9-4-2022
Η Ελλάδα στο περιθώριο των εξελίξεων σε αντίθεση με την Τουρκία!
Ο πόλεμος της Ουκρανίας φέρνει καταιγιστικές αλλαγές στο διεθνές σύστημα, που λειτουργεί ως επιταχυντής στην ανακατανομή ρόλων, ισχύος και συμφερόντων, όπως επίσης και στην στρατηγική των μεγάλων ηγεμονικών δυνάμεων, αλλά και στην ισορροπία των μεσαίων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας.
Στην κατάσταση αυτή των ανακατατάξεων, η κυβέρνηση της Ελλάδας δείχνε
ι να παρακολουθεί αυτήν την εξέλιξη ως αμήχανος θεατής και το μόνο που κάνει είναι να ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες που λαμβάνει, είτε από τις Η. Π.Α είτε από την ΕΕ.
Με τον τρόπο αυτό που ενεργεί η κυβέρνηση στις διεθνείς διεργασίες που συντελούνται, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος, αφού πιστεύει ότι έτσι η χώρα μας βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, έστω και αν τα φαινόμενα θα έπρεπε τουλάχιστον να τον ανησυχούν και να μην τον απατούν.
Αν ο πρωθυπουργός μένει ευχαριστημένος από τα λόγια συμπάθειας που ακούγονται, όταν η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλές εναντίον της από τη γείτονα Τουρκία και δεν βλέπει τον διαφορετικό τρόπο που της φέρονται οι σύμμαχοί μας, τότε κάποιο σοβαρό πρόβλημα αντίληψης των φαινομένων υπάρχει.
Απλά και μόνο το οξύμωρο που παρατηρούμε στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται , το να έχει αναληφθεί από την Τουρκία ο ρόλος ειρηνοποιού και μεσολαβητή, παρά την επιθετική συμπεριφορά έχει επιδείξει στους γείτονές της, θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερο συγκρατημένο τον πρωθυπουργό στις δηλώσεις του.
Και αν ο Κ. Μητσοτάκης δεν δείχνει να ενοχλείται από αυτήν την προτίμηση που δείχνουν Η.Π.Α και Ε.Ε στην Τουρκία, αναρωτούνται οι Έλληνες πως είναι δυνατόν να ανατίθεται ένας τέτοιος ρόλος σε μα χώρα που βαρύνεται με την εισβολή στην Κύπρο και σήμερα ακόμη επεξεργάζεται τη διχοτόμηση του νησιού, με τα κατοχικά στρατεύματα να εξακολουθούν να παραμένουν εκεί;
Η Ελλάδα αν και διέθετε τα διαπιστευτήρια για να αναλάβει έναν μεσολαβητικό και ειρηνευτικό ρόλο, απώλεσε αυτήν την ευκαιρία, λόγω της παντελούς απουσίας μιας αδέσμευτης και ακηδεμόνευτης εξωτερικής πολιτικής και παρέμεινε στο περιθώριο των εξελίξεων, γιατί προτίμησε την τυφλή δέσμευση στο άρμα της Δύσης.