Κατάληψη εδάφους της Συρίας από την Τουρκία και νομιμοποίηση, με Συμφωνία «εκεχειρίας» μη εμπολέμων, κόντρα στη διεθνή νομιμότητα

2019May

20-10-2019
Γράφει ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος*


Στις 28 Ιουνίου διατυπώσαμε την άποψη η οποία φαίνεται πλέον ότι είναι πολύ κοντά στην αλήθεια , ότι «Οι καιροί είναι πονηροί. Οι ΗΠΑ [...] έχουν παλιά σχέδια και δεν έχουν καμία διάθεση να ελευθερώσουν την Τουρκία να οδηγηθεί σε άλλες κατευθύνσεις!!» ( Νέα Πολιτική Κίνημα Δημοκρατικής Κοινωνικής Αναθέσμισης28 Ιουνίου ). Επίσης υπενθυμίζαμε στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι η προβαλλόμενη σήμερα πολιτική των κατά τα άλλα φίλων και συμμάχων Αγγλίας δια του Υπουργού Εξωτερικών αλλά και του ενορχηστρωτή Πρέσβυ των ΗΠΑ κ. Παιατ, ο οποίος δεν εξυπηρετεί τίποτα παραπάνω από τα συμφέροντα τη πατρίδας του, τα οποία στην περιοχή είναι ιστορικής σημασίας με πολύ μεγάλο γεωπολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον και ότι δεν θα αφήσουν ποτέ την Τουρκία να ξεφύγει προς άλλη κατεύθυνση!! (http://neapolitiki.com/index.php/el/)
Αυτό ακριβώς έρχεται να επιβεβαιώσει η δήθεν «εκεχειρία» με εγγυητή τις ΗΠΑ, μετά την αλλοπρόσαλλη προσφάτως συμπεριφορά τους, μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρίας και την  κατάκτηση στην ουσία μιας πολύ μεγάλης έκτασης εδάφους της χώρας αυτής όπως δείχνει ο χάρτης.


εισβολή τουρκιας

Ο ΟΗΕ, οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί και η ΕΕ παρακολουθούν ως θεατές με ανησυχία  και η ίδια η Συρία υπό τις οδηγίες της Ρωσίας, εν αναμονή απέναντι σε αυτή την κατάσταση, με νέα οπτική με τους Κούρδους. Κανείς δε, δεν προβάλλει ότι στην έκταση αυτή η Τουρκία θα εποικίσει με κονδύλια της ΕΕ για να δημιουργήσει "ανθρώπινο τείχος" ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους της Συρίας. Δηλαδή οι ΗΠΑ μονομερώς αναγνωρίζουν στην Τουρκία το δικαίωμα να κατάκτησης εδάφους μετά από εισβολή στη Συρία, με ότι τούτο συνεπάγεται για τις υπάρχουσες διεθνείς συνθήκες.
Επισημαίνεται ότι Συμφωνία εκεχειρίας θα μπορούσε να υπάρξει μόνο μεταξύ δύο εμπολέμων, της Συρίας και της Τουρκίας. Ποιος είναι λοιπόν ο Χαρακτήρας αυτής της συμφωνίας εκεχειρίας που επέβαλαν κατ’ ουσίαν οι ΗΠΑ με την κατάπαυση του πυρός? Μήπως με τον τρόπο αυτό νομιμοποιούν την κατάληψη εδάφους της Συρίας από την Τουρκία ? με ότι τούτο μπορεί να συνεπάγεται για την επόμενη μέρα στην ευρύτερη περιοχή και προβληθεί  ως η ατραπός κατάλυσης της συνθήκης της Λωζάνης? Μήπως έτσι οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν αυτό που πολλάκις έχουμε τονίσει στο παρελθόν ότι : «Για την Τουρκία στο Αιγαίο επικρατεί μόνο το δίκαιο του ισχυροτέρου! (https://eretikos.gr/.../gia-tin-toyrkia-sto-aigaio-epikratei.../ ) και φυσικά έρχονται δεινά στον Ελληνισμό;.
Είναι αξιοσημείωτο να δούμε στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας, η οποία φαίνεται πολιτικά να είναι κερδισμένη, προς το παρόν τουλάχιστον, με τους Σύριους και τους Κούρδους υπό τις οδηγίες της . Θα αφήσουν άραγε οι Ρώσοι να δημιουργηθούν έξω και πέρα από κάθε διεθνή νομιμότητα τετελεσμένα σε βάρος των συμφερόντων τους? και των συμφερόντων των συμπορευόμενων φίλων τους; Ίδωμεν!!
Επειδή όμως, οι καιροί είναι πονηροί και όπως τελευταία απεδείχθη πλήρως  ότι δεν μπορείς να αφήνεις σε τρίτους την προστασία της πατρίδος σου, πολλώ δεν μάλλον στην ΕΕ που τα συμφέροντα των Κρατών που συμβατικά την απαρτίζουν έχουν αφετηρίες διάφορες και διάφορα συμφέροντα. Επιβεβαίωση αυτού αποτελεί η παραδοσιακή θέση της Γερμανίας προς την Τουρκία που για κανέναν και για τίποτα δεν θα την εγκαταλείψει!!!
Μια σοβαρή λοιπόν Ελληνική εξωτερική πολιτική, οφείλει να οργανώνει την Άμυνα, έτσι ώστε να αποτρέπει την ικανοποίηση των σκοπών της Τουρκίας, η οποία αναδεικνύει τα προβλήματα των ορίων στο Αιγαίο ως άλυτα, με την προβολή δήθεν γκρίζων ζωνών, που σχετίζονται και με άλλης φύσεως προβλήματα, όπως είναι η ΑΟΖ».
Οι Έλληνες οφείλουμε να γνωρίζουμε αυτό που από τα χρόνια του Θουκυδίδη ακόμα είναι γνωστό, ότι « θα πρέπει να είναι έτοιμος κανείς, ώστε να μην χρειαστεί να υποχωρήσει τόσο όσο η αδυναμία του θα του επιτρέψει» (http://neapolitiki.com/.../dimos.../108-dimitris-panagiotopoulos).
Πάνω σ’ αυτόν τον κανόνα ακριβώς φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί η κατάσταση και στη μέση ανατολή αλλά και στα υπόλοιπα αναδυόμενα οικονομικό -γεωπολιτικά προβλήματα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για την Τουρκία το Αιγαίο αποτελεί εξαιρετικά προνομιακό χώρο για να πετύχει τη μόνιμη επιδίωξή της, με τετελεσμένα γεγονότα!!!
Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω και ο νοών νοείτω.

*Ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος είναι καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ΣτΕ

ΕΘΝΙΚΑ

© 2019 neapolitiki.gr | Designed & Developed by happyad

Please publish modules in offcanvas position.